7 Aralık 2012 Cuma

Sivilceler hakkında bilmem gereken ne çok şey varmış...


SİVİLCE HARİTASI


Sivilceniz size ne demek istiyor?
Ayda bir kez, çenemizde sivilce çıktığında bunun hormonal değişimden olduğunu hepimiz biliyoruz. Neyse, dermatologa giden bir arkadaşımın sinirden burnunda çıkan sivilceleri gören doktor, tansiyonunu takip etmesi gerektiğini söylüyor ve 1980 mezunu olan bendenizin estetisyen okulunda ders kitabının içinde olan eski usul "yüz haritası"ndan söz ediyor.
Yüz haritalama, bugünlerde birçok dermatoloji kliniğinde Çin tıbbı ve Ayurveda ile birlikte kullanılan, vücudun bölümlerinin diğer yerleriyle olan bağlantısını gösteren bir sistem. Kısacası, yüzünüzü bir hatita gibi düşünün ve bu topraklar üzerinde sivilcelenme sebebiyle lekelenme, hasar olan yerlere bir "X" işareti koyun.
Her bölgedeki sivilce, farklı bir soruna işaret ediyor.
Bu haritayı yol göstericiniz olarak düşünün. Her sivilcenin altında yatan nedeni, farklı bir sağlık sorununu size işaret ediyor. Deneyebilirsiniz.
Yüzünüzdeki bölgelere göre çıkan sivilcenin kodları haritada var.
1 & 2: Sindirim sistemi - Az işlem görmüş gıdalar tüketin, çöplenmeyin, gıdanızdaki yağ oranını düşürün. Gazlı meşrubat yerine su tüketimini artırın ve suyu yüksek sebze meyve yiyin. Salatalık, armut, kiraz, kivi, marul, portakal vs.
3: Karaciğer - Alkolü kesin, ve yağlı mandıra ürünlerini. Bu bölge, gıda alerjilerinin kendini ilk gösterdiği bölgedir. Tükettiğiniz gıdanın içeriğine bakın. Hepsinden de önemlisi, günde 30 dakika hafif egzersiz ve yeterli uyku uyuyarak karaciğerinizi dinlendirin.
4 & 5 & 7 & 8: Böbrekler - Gözlere yakın her leke sivilce, kırışık (mor halkalar da dahil) susuz kaldığınızı işaret eder. Su için!
6: Kalp -Tansiyonunuzu ve B vitamin miktarını kontrole alın. Keskin ve yakıcı baharat tüketimini kesin, et tüketimini kısın. En önemlisi temiz havaya daha çok çıkın. Halk arasında "kötü yağlar" olarak konuştuğımız yağları "iyi yağlarla" değiştirin :) Kolesterol seviyesini, sağlıklı tutmak için Omega 3 ve 6 içeren; fındık, avokado, balık keten tohumu yağı tüketin.
Önemli not:  Bu bölgede çok genişlemiş gözenekler varsa makyaj malzemenizin son kullanma tarihinin geçip geçmediğini kontrol edin. Çünkü gözeneği önce genişletip, sonra tıkayacaktır.
9 & 10: Solunum sistemi - Sigara içiyor musunuz? Alerjiniz var mı? Bu bölge her ikisini de ilgilendiriyor. Bunların ikisine de "hayır" diyorsanız , bu bölge olası sorunun yolda olduğunu da anlatabilir. Vücudunuzun sınırlarını zorlamayın, sakin bir beslenme tarzı seçin, şekeri kesin, temiz havaya daha sık çıkın. Aynı zamanda vücudunuzu asitli kılan kırmızı et, alkol, kafein, şekerden ayrı durun... Bedeni daha alkalin yapacak olan yeşil sebzeler ve buğday çimi suyundan daha çok tüketin.
Önemli Not: Bu bölgedeki sivilcenin en sık rastlanan suçlusu, kirli cep telefonları, havlular, allık fırçaları ve yastık kılıfları da olabilir.
11 & 12: Hormonlar - Bu bölge stres ve hormonal değişimlerin izdüşümünün olduğu yer... Stresten kaçmak mümkün olamadığında, uykunuza dikkat ederseniz, yeteri kadar su tüketirseniz, yeşillik ağırlıklı beslenir ve cildinizi çok titizce temizlerseniz zararı minimumda tutmuş olursunuz. Enteresan bir başka nokta ise adet döneminin ortasında hangi taraftan yumurtlama olduğunu, buradaki sivilceden çıkarabiliyorsunuz.
13: Mide - Lifli besin tüketimini artırın. Bitkisel içecekleri sık tüketerek vücuttaki toksin oranını düşürün ve sindirime yardım edin.
14: Diğer rahatsızlıklar - Sivilceler bazen vücudunuzun hasta olmamak için bir bakteri ile mücadele ettiğinin habercisi de olabilir. Onu yormayın dinlendirin. Yogaya gidin, Mevlevi müzik dinletin, ruhunuza ve bedeninize derin nefes alma molaları verin.
Elbette kendinizi iyi hissetmediğinizde ve yüzünüzde bir sorun olduğunda net bir teşhis için doktorunuza ve dermatologunuza gideceksiniz. Ama Çin tıbbında, çok eski de olsa, epey kullanılmış olan yüz haritalama kodları sistemini, hatırlayın diye kaleme aldım.
Cildiniz, sizinle diyaloga geçmek için iç organların ve salgılarının sözcüsü olarak bazı izler çıkarabiliyor. Nerede tetkik yapılacağını işaret edebilen, genel bir rehber olarak algılayın.
Her kaşınızın ortasında sivilce çıktığında karaciğerinizde bir alarm durumu aramanız gerekmiyor!

Ayşenur Yazıcı

KAYNAK: http://www.lilakutu.com/lilasirlar/sivilce-haritasi/
LilaKutu

3 yorum:

  1. cok ilginçmis :)) bende her hastalik var o zman :D

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorumlar